Tove Jansson: Sovende blandt trærødderne. Tammerfors Kunstmuseum. Foto: Finlands Nationalgalleri/Yehia Eweis

12 juni 2017   |   Udstillinger

Kunst, kærlighed og mumitrolde

Kunstforeningen Gl. Strand. Den finske modernist, maler, forfatter og tegner Tove Jansson (1914 – 2001) voksede op i et kunstnerisk bohemehjem, hvor moderen var illustrator og faderen billedhugger. Jansson fik derfor kunsten helt tæt på, fra hun var ganske lille. Ønsket om at gå i forældrenes fodspor var stort, og hendes liv og værk skulle vise sig at favne bredt, selvom den unge Tove Jansson primært havde ambitionen om at blive maler.
 
Udstillingen præsenterer et udpluk af hendes mangeartede værker med blandt andet de tidlige surrealistiske malerier fra 1930’erne, de modernistiske og eksperimenterende værker fra 1940-50’erne og de lyriske værker fra 1960-70’erne. Dertil kommer en visning af hendes satiriske anti-krigsillustrationer og illustrationer til tegneserier og børnebøger samt de store vægmalerier, og ikke mindst det store værk om Mumitroldene med både tegninger, figurer og fotografier. 
 
Tolerance, nysgerrighed og livsglæde er samlende karakteristika for Janssons virke, samtidig med at det dunkle og modsætningsfyldte også har sin plads. Frihedstrangen og hendes gennemgående positive livssyn fik også Jansson til at gå i opposition til samfundets normer, og med sin skarpe pen i skrift og billede blotlagde hun samfundets intolerance og snæversyn. 
 
10.6-3.9.17