John Olsen. Gråkrager, 1959. Blyant, akvarel og tusch på papir. 460 x 515 mm. Faaborg Museum. Foto: Kirstine Mengel.

31 maj 2018   |   Publikationer

Aftryk af liv

Faaborg Museum har udgivet en bog om kunstneren John Olsen i forbindelse med at han fylder 80 år.

John Olsens kunst har altid været voldsom, sanselig og nærgående. Bogen Aftryk af liv viser nedslag i over syv årtiers kunst fra en af Danmarks store naturskildrere. Den viser, hvordan den unge kunstner i 1950’erne forsøgte at tegne døde fugle så minutiøst, at de får livet tilbage. Serier af overvældende grafiske tryk fra 1970’erne skildrer færøske klipper, som om de vokser og forvitrer. Der sker en eksplosion af farver og former i 1990’ernes svedetegninger og de store aftryk af dyrs organer fra efter år 2000. Men John Olsen er også fascineret af ting, der er mærket af forfald: visne planter, døde dyr og vejrbidte brudstykker af verden. I år fylder John Olsen 80 år. En ny bog ser på hans livsværk og gør status over kunstnerens mange værker og deres placering i kunsthistorien. Bogen fortæller om en kunstner, der aldrig står stille, men udvikler sin kunst i dialog med livets gåde. Bogen følges af en udstilling, som åbnede på Faaborg Museum den 17. marts.

Aftryk af liv

Rasmus Kjærboe, Lise Skytte Jakobsen, Martin Søberg og Line Marie Thorsen