Foto: Peter Helles Eriksen

13 marts 2018   |   Udstillinger

Arkæologi fra oven

”Historien i kornet” på Museet Ribes Vikinger flyver højt og dykker dybt. Fredag d. 16. marts kl. 14 åbner den nye særudstilling, som fortæller historien om en af arkæologiens mest fascinerende metoder, nemlig luftfotoarkæologien.

Museet Ribes Vikinger fortæller historien om luftfotografiets indflydelse på arkæologien. Masser af spor fra vores forfædre er skjult for det blotte øje, og derfor kan det være vanskeligt at vide, hvor arkæologerne skal grave – for hvor er der noget at finde? Og hvad med dér, hvor det ikke er muligt at grave? Kan vi alligevel få noget at vide om det liv, der har været levet på stedet førhen? Tager man billeder fra et lille fly, når kornet står højt på marken, afslører sporene sig, og det levede liv er ikke længere usynligt.

Det udnyttede projektet ”Fortiden set fra himlen – luft-fotoarkæologi i Danmark”, der fandt 990 interessante steder gennem 7 års flyvninger. 85% af stederne var ikke kendt i forvejen! Udstillingen er bygget op om godt 20 kæmpe store luftfotos og ved hjælp af gennemsigtige akrylplader med en tegning af sporene får gæsterne selv mulighed for at gå på opdagelse i de spor, fotoet afslører.

- Det er en rigtig fin måde at formidle metoden på, siger museumsinspektør Mikkel Kirkedahl, der har stået for opstillingen af udstillingen i Ribe
- Vores gæster får lov til selv at lede efter sporene og får gennem de mange små film en virkelig fin indføring i, hvordan metoden bliver brugt. Derudover viser udstillingen en del af de mange genstande, som udgravninger på stederne bragte frem.

Holstebro Museum var en del af projektet og lavede udstillingen ”Historien i kornet”, som nu vises på Museet Ribes Vikinger, så andre end forskere også kan få indsigt i luftfotoarkæologiens forunderlige verden.

16.3.18 - 24.2.19