Forlystelsesetablissementet Ambassadeur, Vesterbro 76, åbnede i 1947 og lukkede i januar 2001. Her var det hele: restaurant, bar, underholdning og danselokaler. Flere generationer aalborgensere har mødt deres kommende ægtefæller her. Fotoet viser et par unge maskinmestre på Ambassadeur med deres veninder i 1950erne. Foto: Nordjyllands Historiske Museum.

7 juni 2018   |   Nyheder

Byvandring i Det glade Aalborg

Tag de gode sko på, og gå med en tur rundt til Aalborgs glemte forlystelsessteder, og hør om smugkroer og prostitution, om byens værtshusliv, der har blomstret siden middelalderen, om musikpavilloner og diskoteker, biografer og teatre, pinsemarkeder og natklubber.

Aalborg Historiske Museum holder hen over sommeren en række byvandringer, der går igennem den festlige og glade del af byens historie. Turen ledes af museumsinspektør Inger Bladt fra Aalborg Historiske Museum – og gennemføres også i regnvejr. På turen kommer deltagerne blandt andet forbi Konditori Kristine, der i en menneskealder var kendt for at servere byens bedste kager i smarte moderne omgivelser. Man ser også, hvor Café Blodkoppen har ligget, og hvor værnemagten under 2. Verdenskrig muntrede sig med piger på en smugkro.

Myten om det glade Aalborg er opstået i industrialiseringsperioden, hvor tusindvis af mennesker strømmede til byens nye arbejdspladser. Der er (mindst) to sider af sagen om Det glade Aalborg, forklarer museumsinspektør Inger Bladt:

Der er den ”pæne” side med baller, teater og nogenlunde pæne værtshuse, og så er der den ”grimme” side med druk, prostitution og hasardspil i de mange ”sutter”, beværtninger og smugkroer, hvor ugelønnen eller daglønnen hurtigt fik ben at gå på,” forklarer hun.

Mange har i tidens løb udtalt sig enten positivt eller negativt om Aalborgs forlystelsesliv. Byens fortid som industriby og havneby bruges både, når der skal uddeles ros - befolkningens djærve ligefremhed, og når der skal uddeles ris - druk og slagsmål som i de gamle sømandsknejper.

Alle store danske boksere minus Tom Bogs kommer fra Aalborg. Det kan da ikke være tilfældigt. Jeg interviewede engang en ung arbejder fra Aalborg. Han sagde, at der var to ting, der var masser af i byen. Det var bokseklubber og bagere. Det ene handler om at slå, og det det andet om at trøste sig med søde sager. Det tror jeg beskriver byen meget godt” skrev forfatteren Carsten Jensen i Information d. 5. marts 2005.

Praktisk

Byvandringen i det glade Aalborg finder sted følgende torsdage: 14. juni, 5. juli, 2. august, 30. august og 27. september. Alle dage kl. 19. Turen tager ca. halvanden time og koster 50 kr. Billetter sælges online fra nordmus.dk. Mødested: Foran Aalborg Historiske Museum, Algade 48, Aalborg.