En Sejrherre, 1915.

21 november 2018   |   Nyheder

Efterlysning: værker af Kristian Zahrtmann til ny udstilling

Maleren Kristian Zahrtmann var en af de vigtigste danske kunstnere omkring 1900. Til en kommende udstilling efterlyses værker af den farverige kunstner.

Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling er gået sammen om en kommende udstilling med kunstneren Kristian Zahrtmann (1843-1917). Zahrtmann levede og lavede kunst på en måde, der udfordrede heteroseksuelle normer, og han malede jævnligt billeder af smukke, muskuløse mænd og stærke kvinder. Disse har ikke været vist offentligt i mange år. Det er netop denne side af Zahrtmanns kunst, som udstillingen vil sætte fokus på.  I den forbindelse efterlyser museerne nu værker af Zahrtmann i privateje. ”I dag er det helt åbenlyst, at Zahrtmann var queer, og vi savner flere af Zahrtmanns nøgne mænd og nogle af hans stærke kvinder. Vi er også interesseret i hans selvportrætter og nogle af hans billeder fra hjemmet, som han malede som en slags indirekte selvportrætter”, forklarer museumsinspektør på Ribe Kunstmuseum Rasmus Kjærboe. De tre kunstmuseer vil kaste nyt lys på den kontroversielle kunstner med udstillingen Kristian ZahrtmannQueer, kunst og lidenskab, der kan ses fra 2019-2020.

Udfordrede den gode smag

Tilbage omkring år 1900 blev der nok hvisket i krogene, men Kristian Zahrtmann var anerkendt som både kunstner og som underviser. Blandt andet gik Fynbomalere som Fritz Syberg og Johannes Larsen på hans skole, og det samme gjorde modernisterne Edvard Weie, Sigurd Swane og Harald Giersing. Zahrtmann udfordrede den gode smag igen og igen, men slap af sted med det. Med sine malerier hyldede han kvindelige outsidere såsom Leonora Christina og dronning Kristina af Sverige, hvis liv stod i kontrast til de etablerede kønskonventioner. Selv var han bevidst om sin egen outsiderstatus. Men hans udfordrende sider er blevet glemt eller decideret undertrykt på trods af, at danske museer ejer hundredevis af hans kunstværker. De skal nu frem i lyset.

Hvis du ligger inde med et af de efterlyste malerier af Kristian Zahrtmann, så kan du tage kontakt til museumsinspektør Rasmus Kjærboe, rkj(at)ribekunstmuseum.dk; tlf: 23 69 52 20. Alle henvendelser behandles fortroligt.