Still fra filmen År 805. Foto: Vikingebro.

7 november 2018   |   Nyheder

Film om Vestegnens vikinger er nomineret til filmpriser

Kroppedal museum har medvirket til udviklingen af en kortfilm om livet på vestegnen for 1200 år siden. Filmen ’År 805’ er nu nomineret i kategorierne Bedste animationsfilm og Bedste lyddesign. En jury har udvalgt finalisterne. Når den endelige vinder skal findes, vejer publikums stemmer ligeså tungt som juryens.

’År 805’ er produceret i forbindelse med det ambitiøse vikingeprojekt på Kroppedal Museum og i Vikingelandsbyen i Albertslund, hvor verdens længste vikingebro- og vej i disse år bliver rekonstrueret tværs over ådalen i udkanten af Vestskoven. Projektet rummer også en helt ny udstilling, der åbner på Kroppedal Museum i foråret 2019 og som fortæller historien om de vikinger, der boede på egnen for 1200 år siden. Nogle af dem er blevet ”genoplivet” i det fiktive univers i filmen ’År 805’, der bygger på arkæologiske fund foretaget af arkæologerne fra Kroppedal Museum.

En anderledes fortælling om vikingetiden

Sammen med instruktør Tor Fruergaard, illustrator Sune Elskær og manuskriptforfatter Thomas Howalt, udviklede Kroppedal Museum historien om Erik, der i år 805 kommer til ’Kroppedal’ fra Gotland. Erik er vikingekriger, men er blevet træt af død og krig. Han slår sig ned hos Astrid, der har mistet sin mand og er alene med to børn. Filmen skildrer et anderledes vikingeliv end det, vi normalt forbinder med vikingetiden. Nemlig familielivets og hverdagens barske vilkår for 1200 år siden. Resultatet er blevet en spændende blanding mellem historieformidling og karakterdrama i et medrivende ’motion comic’-eksperiment, der får tilført yderligere liv og dybde af filmens fortæller Sonja Richter og af lyddesigner Jess Wolfsberg, der har komponeret et atypisk, elektronisk vikinge-lydunivers. Filmens høje kunstneriske kvalitet blev allerede anerkendt tidligere på året, hvor filmen i fem uger placerede sig på top ti over de bedste, danske kortfilm på Ekkos Shortlist.

Se filmen og stem

Ekko Shortlist Awards, der uddeles af filmmagasinet Ekko, er efterhånden blevet en prestigefyldt filmpris, hvor kun de allerbedste danske kortfilm dyster om både publikums og juryens gunst. I juryen sidder i år blandt andre skuespillerne Ditte Hansen og Mia Lyhne, samt ikke mindst animationsekspert og Troldspejlet-vært Jakob Stegelmann. Juryen har udvalgt de nominerede film, men vinderen udpeges både af juryen og af stemmer fra publikum. Man kan se de nominerede film og stemme frem til d. 19. november kl. 12.