Foto fra udstillingen. Ole Akhøj.

23 november 2018   |   Udstillinger

First Movers - Egyptiske miniaturemøbler af arkitekt Dan Svarth

Tønder Kunstmuseum åbner ny udstilling med miniaturemodeller af 3000 år gamle møbler fra Tutankhamons grav.

I 1922 fandt man en næsten uberørt grav tilhørende den unge farao Tutankhamon, der døde i 1336 f. Kr. I graven fandt man den mest omfattende samling af egyptiske møbler nogensinde. Denne møbelsamling, og mange andre egyptiske møbelfund, har den danske arkitekt Dan Svarth (f. 1942) forsket i siden begyndelsen af 1990’erne, hvor han begyndte at rejse rundt til museer i hele verden for at nærstudere, opmåle og optegne møbler fra egyptiske grave. Møbelfund, der i nogle tilfælde kan dateres helt tilbage til 3.000 år før vores tidsregning. Efter registreringen af møblerne satte Dan Svarth sig for, at de skulle virkeliggøres i modelstørrelse. Således eksisterer stole, taburetter, senge, fodstøtter, kister, opsatser og nakkestøtter, foruden stridsvogne og baldakiner nu også som fysiske miniaturemodeller. Den er disse miniaturemodeller, der nu udstilles på Tønder Kunstmuseum.

Moderne klassikere

Foruden at være umanerligt interesseret i møblerne fra faraoernes tid, har Dan Svarth også arbejdet på Poul Kjærholms tegnestue og på Kunsthåndværkerskolens linje for Møbel- og Rumkunst.  Ud over miniaturemøblerne viser udstillingen desuden enkelte af Dan Svarths egne møbeldesigns samt moderne klassikere fra Hans J. Wegner og Finn Juhls hånd. Blandt disse møbler i virkelig størrelse er der ligheder i stil, teknik, samlinger, funktionalitet og materialer til de mere end 100 egyptiske møbelmodeller.

Udstillingen er overtaget fra udstillingsstedet for kunsthåndværk og design A. Petersen Collection & Craft i København, der også har kurateret den.

24.11.18. - 1.9.19.