Nordtysk adelsdame, ca. 1490, Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid. Tilsvarende hovedtøj er brugt til norske folkedragter.

29 november 2018

Folkedragt og folkelig dragt – mindeskrift for den norske tekstilforsker Aagot Noss, 1924-2015

Dragtjournalen hylder den norske folkedragtsforsker Aagot Noss.

Aagot Noss var en ’grand old lady’ inden for folkedragtforskningen i Norge og Norden. Folkedragter er det tekstile emne, der er forsket mest i og skrevet mest om, da de anses for at have særlige kulturelle værdier. Én artikel indfører os i Aagot Noss’ forskning, hvor kvindernes hovedtøj var det store emne. Navnlig det specielle hovedtøj ’Skaut’ fra Hordaland, Telemarken og Setesdalen, som har rødder tilbage til renæssancens kvindehovedtøjer i Europa. Andre artikler behandler folkedragtkopier på Skansen i Stockholm, forholdet mellem købte klæder og hjemmegjorte i Härjedalen i Sverige i 1800-tallet, og hvilke mønstre og fra hvilke dragtdele Højskolernes Håndarbejde hentede inspirationer til nye modeller i 1900-tallets Danmark.

Flere forfattere

Dragtjournalen, årgang 12, nr. 16, 2018