Vilhelm Hammershøi, Hvide Døre.

10 januar 2018   |   Udstillinger

Guld og Grønne Skove land og rige rundt

Ordrupgaard har sendt et udpluk af sin faste samling ud i landet i anledningen af museets 100-års jubilæum. Værker af Vilhelm Hammershøi, C.W. Eckersberg, L.A. Ring, Theodor Philipsen og Peter Hansen er blot nogle af de udstillede værker. Første stop er Holstebro Kunstmuseum, hvor udstillingen åbner 20. januar.

Holstebro Kunstmuseum. For 100 år siden åbnede forsikringsdirektøren Wilhelm Hansen og hans hustru Henny dørene til herskabshjemmet ’Ordrupgaard’ med ønsket om at dele en unik kunstsamling med offentligheden. I anledning af 100-året for museets stiftelse fejrer Ordrupgaard i 2018 det store jubilæum ved at sende museets samling af dansk kunst på Danmarksturné. Udstillingen kaster lys på Wilhelm Hansens store passion for det moderne og den eksperimenterende kunst, som hans samtid producerede. Det er første gang i dansk museumshistorie, at en permanent samling rejser ud i landet. Udstillingen, som skal besøge Holstebro Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum, Sorø Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg, har fået titlen Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år. Samlingens turné sker samtidig med en toårig lukkeperiode på selve Ordrupgaard pga. opførelsen af den nye tilbygning Himmelhaven. Ordrupgaard genåbner i 2019.

En moderne og personlig samling

Wilhelm Hansen var forsikringsuddannet. Og optaget af internationale forhold og en moderne tilgang til fremtiden. I 1892 begyndte han og Henny at samle kunst. I første omgang danske kunstnere som vennen Peter Hansen samt bl.a. L.A. Ring og Vilhelm Hammershøi – dristige køb af kunstnere, der ikke var etablerede i samtiden. Under Første Verdenskrig voksede samlingen med enestående værker af franske impressionister, som Wilhelm Hansen var i stand til at købe, både fordi økonomien blomstrede i det neutrale Danmark, og fordi store privatsamlinger på grund af krigen blev sat til salg i blandt andet Frankrig. Wilhelm Hansen døde i 1936 og efter Henny Hansens død i 1951, overgik Ordrupgaard til Staten. I 1956 åbnede Ordrupgaard som museum.

Jubilæumsudstillingen ledsages af en illustreret bog om Ordrupgaards danske samling, skrevet af Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark.

20.1.18 – 21.5.18