Johannes Wilhjelm. Polske roearbejdere i marken ved Øllingsøe på Lolland, ca. 1910. Fuglsang Kunstmuseum. Foto: Ole Akhøj

3 oktober 2018   |   Udstillinger Publikationer

Johannes Wilhjelm – fra Italien til Skagen

Fuglsang Kunstmuseum stiller i anledning af 150-året for Johannes Wilhjelms (1868-1938) fødsel skarpt på en lokalt forankret kunstner med internationalt udsyn, der i sin samtid var en del af det etablerede danske kunstliv med hædersbevisninger.

Den danske maler Johannes Wilhjelm kom vidt omkring - fra Italiens bjerglandsbyer til Skagens strande og klitter - men han beholdt livet igennem fodfæstet i fødeegnens lollandske muld, hvor han voksede op som godsejersøn. Blandt venner var Wilhjelm kendt som ’naturbarn’, og den harmoniske barndom på landet fik afgørende betydning for hans mange yndede skildringer af uspoleret folkeliv, storslået natur og idyllisk familiesamvær. Wilhjelm kastede først sin kærlighed på hede- og klitlandskaber omkring Svinkløv ved Vesterhavet og senere kunstnerlivet i Skagen, hvor han indgik i kredsen af yngre skagensmalere. Han efterlod sig en omfangsrig produktion, som trods sin originalitet længe har stået i skyggen af læremestrene P.S. Krøyer og Kristian Zahrtmann.

Med 60 primært privatejede værker, hvoraf mange ikke har været udstillet siden malerens egen tid, tilføjer udstillingen Fra Italien til Skagen nye facetter til Wilhjelm selv, hans tid og kreds. Udstillingen, der sker i samarbejde med Skagens Kunstmuseer og Ribe Kunstmuseum, ledsages af en ny stor bog om Wilhjelm.

12.10.18. – 6.1.19.