Foto: Museum Østjylland

3 september 2018   |   Nyheder

Kæmpe sølvskat fra vikingetiden fundet ved Randers

Arkæologerne på Museum Østjylland kan i disse dage stable sølvmønter, sølvsmykker og sølvbarer fra vikingetiden i høje stakke. Fundet af en 2,7 kilo tung sølvskat i august har sat museet på den anden ende.

 

De to private detektorførere Klaus Mogensen og Bo Søndergaard Madsen, kom i begyndelsen af august ind på Museum Østjylland med en række billeder af nogle sølvgenstande, som de havde fundet på en mark sydøst for Randers. ”Billederne viste en halsring, hele og ituklippede armringe, hele og afklippede dele af barrer og en arabisk mønt. Alt var af skinnende sølv. Ingen af os var i tvivl om, at vi stod med en vaskeægte vikingeskat af sølv, ” fortæller overinspektør Ernst Stidsing. Der var tale om et helt unikt fund, og der måtte en professionel arkæologisk udgravning til. ”Der ligger mere derude i marken! ” kunne Klaus Mogensen og Bo Søndergaard Madsen fortælle, da de kunne høre på detektorernes udslag, at der gemte sig mere sølv i jorden. 

Pengeskab eller ufred
Museum Østjyllands udgravning viste, at sølvet lå inden for et ganske lille område. Lerkarret, hvor sølvgenstandene havde ligget i, var ramt af landmandens plov, men heldigvis var sølvgenstandene ikke spredt ret meget. Da udgravningen var afsluttet, kunne arkæologerne tælle i alt 138 genstande. Alt af sølv og med en samlet vægt på imponerende 2,7 kilo. ”Hvorfor skatten er blevet gravet ned i jorden, ved vi ikke. Enten har det været stormandens ”pengeskab”, eller også kan skatten være gravet ned, fordi der var ufred i landet. Hvorfor skatten så ikke er gravet op igen, kan vi kun gisnes om. Måske er ejermanden faldet i kamp og har taget hemmeligheden om sin nedgravede skat med sig i døden, ” fortæller Ernst Stidsing.

Østjylland var rig og vigtig
De mange ituklippede sølvbarrer og sølvsmykker samt enkelte arabiske mønter af godt sølv viser, at det er et værdidepot, som nu ser dagens lys. Skatten er gravet ned engang i 900-tallet, før møntøkonomien blev indført i Danmark. Tidligere kunne vikingerne betale deres varer med rent sølv. ”Det her store sølvfund viser endnu engang, at Østjylland i vikingetiden var et rigt og betydningsfuldt område, ” fastslår Ernst Stidsing. Fundet er gjort nær den vigtige oldtidslandsby ved Stavnsager nær Hørning på Djursland, hvor der gennem årene er fundet i hundredvis af genstande. Genstande, som viser, at egnen i den yngre del af jernalderen og vikingetiden har haft religiøs, juridisk, social og politisk betydning.

Sølvskat er danefæ og udstilles
Sølvskattefundet er danefæ, og det betyder, at det er statens ejendom og skal afleveres til Nationalmuseet. Museum Østjylland har imidlertid lavet en aftale med Nationalmuseet om, at sølvfundet først skal udstilles på museet i Randers. Når alle genstande er renset og gjort klar, kan museets gæster formodentlig allerede fra oktober se det imponerende fund udstillet.
Herefter skal alle de 138 sølvgenstande sendes til Nationalmuseet. Museet skal vurdere fundet og afgøre, hvor stor en dusør finderne skal have.