Fangefotografi af Carl August Lorentzen

8 juni 2017   |   Udstillinger

Lorentzens tunnel

Med udstillingen ”Lorentzens tunnel” fortæller Fængselsmuseet i juni om fangen Carl August Lorentzen, og den tunnel han flygtede igennem i 1949. Den spektakulære bedrift blev hurtigt landskendt, selvom friheden varede kort.

Fængselsmuseet. Det var ikke uden grund, at Carl August Lorentzen var det store samtaleemne i juledagene i 1949. Natten til den 23. december var Lorentzen nemlig flygtet gennem en 18 m lang tunnel, som gik under fængslets forgård, og var fortsat på fri fod. Igennem flere måneder havde han møjsommeligt gravet sig ud mod friheden og på flugtnatten efterlod han beskeden ’hvor der er en vilje, er der også en vej’. Desværre varede friheden kun kort, da han efter få dage blev overmandet af en gårdejer, der var blevet mistænksom, fordi der forsvandt mad fra spisekammeret. Mange danskere har sikkert undret sig over, hvor Lorentzen befandt sig, og hvad der fik ham til at sætte liv og førlighed på spil. Og hvordan bærer man sig overhovedet ad med at grave en 18 m lang tunnel uden, at nogen fatter mistanke? Udstillingen ”Lorentzens tunnel” fortæller hvordan det hele kunne lade sig gøre og hvad der drev Carl August Lorentzen.