Tiggermunkene under Svendborg Station. Foto: Svendborg Museum.

14 november 2017   |   Nyheder

Memento Mori: Døden i fortid og nutid

I løbet af november måned åbnes kapellet på Assistens Kirkegården i Svendborg for tre arrangementer af særegen karakter.

Kirkegårdsdirektør Tommy Christensen og museumsinspektør i arkæologi Marie Vang Posselt fortæller og samtaler om, hvordan vi i fortiden og nutiden udfører en begravelse. "Vi snakker om alt fra Assistens Kirkegårdens baggrund til gravgaver og håndtering af knogler på henholdsvis gravpladsen og kirkegården. F.eks. besøger vi kirkegårdens krematorium, hvor tilhørerne introduceres for dets brug og samtidig også for ligbrændingsritualer i bronzealder, jernalder og vikingetid", siger Marie Vang Posselt.

Memento Mori. Vi skal alle dø på et tidspunkt, og her er muligheden for konkret at få at vide, hvad der sker på kirkegården i forbindelse med en gravlæggelse eller bisætning, om udviklingen inden for de seneste 200 år og om de mange tråde tilbage gennem middelalderen og oldtiden.
Det sidste arrangement i rækken er et foredrag, som afholdes alene af Marie Vang Posselt og handler om døden i middelalderen.

Mødested alle tre datoer: kapellet på Assistens Kirkegård, Valdemarsgade 69, 5700 Svendborg.

15.11.2017 kl. 16.30 – 18.00: Tommy Christensen og Marie Vang Posselt: Jordfæstelsen. Hvad går forud for en moderne jordfæstelse, og hvordan foregik en kistebegravelse i oldtiden?

21.11.2017 kl. 16.30 – 18.00: Tommy Christensen og Marie Vang Posselt: Kremeringen. Få en rundvisning i krematoriet og se de brændte knogler af et jernaldermenneske.

30.11.2017 kl. 16.30 – 17.30: Marie Vang Posselt: Døden i middelalderen. Foredrag om middelalderens kirkegård og om menneskeskeletternes vidnesbyrd om levestandard og sygdomme.