Foto: Bogens forside

6 december 2017   |   Publikationer

Ny bog om jernkysten

Jernkysten fortæller om redningsvæsenets opbygning og historie og folder de mange dramatiske og farlige redningsaktioner ud i ord og billeder.

Lemvig Museum, Ringkøbing-Skjern Museum og Strandingsmuseet St. George er gået sammen om at fortælle historierne om den berygtede og livsfarlige Nordsø, der i århundreder var frygtet af søfolk. Havet var barsk i stormvejr og strømforholdene svære at beregne. Et skib kunne let blive forsat af strømmen og komme ud af kurs. Kom man først i problemer kunne den sandfyldte brænding slå et skib til vrag på ingen tid. Derfor blev den jyske vestkyst betegnet som en Jernkyst. I 1852 stiftedes Det Nørrejyske Redningsvæsen, og i de følgende år var redningsfolk herfra med til at redde tusinder af søfolk. Der er mange beretninger om disse heltemodige mænd, der satte livet på spil, for at redde andre. Den 88 sider rigt illustrerede bog, er en indføring i et dramatisk kapitel af Danmarkshistorien. Det er både historien om heltemod og selvopofrelse, men også historien om mødet med mennesker fra andre kulturer, der uforvarent strandende på den danske vestkyst. Bogen er en del af et større formidlingsprojekt, der også omfatter, udstillingsstedet Flyvholm Redningsstation, undervisningstilbud og fem dramatiserede lydfortællinger. Læs mere på www.jernkysten.dk.

Jernkysten

Redaktør: museumsinspektør Inger Bjørn Knudsen
Tekst: Christian Ringskou, Helle Sigh, Sille Radoor Larsen og Inger Bjørn Knudsen