Louis Moe, 1891

15 juni 2017   |   Publikationer

SKALK - Anglernes storhed og fald

Det populærvidenskabelige tidsskrift om historie og arkæologi handler denne gang blandt andet om anglerne, der pressede jyderne betydeligt i århundrederne omkring Kristi fødsel.

De fleste kender det danske folkesagn om Vermund og hans søn Uffe hin Spage. Vermunds søn Uffe skulle forsvare Danmark i en holmgang mod to saksiske krigere. Kampen foregik angiveligt på en ø i Ejderen, som var grænseflod mellem danere og saksere. Vermund sad på en stol tæt ved flodbredden og var parat til at styrte sig i vandet, hvis Uffe tabte kampen. Som bekendt fældede Uffe begge modstandere med sværdet Skræp, som hans far havde givet ham. Sakserne drog bort, og riget var reddet. Men sagnet er i virkeligheden angelsk og foregår længe før vikingetiden. Vermund er anglerkongen Warmundus og Uffe hans søn Offa.

Således starter arkæolog Per Ethelberg fra MuseumSønderjylland historien om anglernes kamp mod jyderne, der endte med at anglerne udvandrede til England i midten af 400-tallet. Det er én af en række historier fra SKALK - nyt fra fortiden.

Tidsskriftet SKALK

Redaktør: Leif Erik Vaag, forskellige forfattere

Forlag: Wormianum