19 juni 2017   |   Udstillinger Nyheder

Strandingshistorier fra Vestkysten

I århundreder var Nordsøen frygtet af søfolk. Havet kunne være barsk og strømforholdene svære at beregne. Et skib kunne let komme ud af kurs. Kom man først i problemer, kunne den sandfyldte brænding hurtigt slå et skib til vrag. En række lydfortællinger fortæller de barske historier om livet og døden ved den jyske jernkyst.

Lemvig Museum, Ringkøbing-Skjern Museum og Strandingsmuseet har i fællesskab lavet 'Jernkysten', en række lydfortællinger om de skibe, som strandede på kysten mellem Thyborøn og Hvide Sande, og de redningsmænd, fremmede søfolk, passagerer og lokale, som oplevede de dramatiske begivenheder på nærmeste hold. På fem autentiske steder – der hvor historien fandt sted, fra Harboøre til Hvide Sande, kan man høre om strandinger og redningsvæsen. Man kan sætte sig på en bænk ved Lyngvig Fyr og høre selve Fyret fortælle om livet som fyrtårn, eller man kan slå sig ned på Flyvholm Redningsstation og blive taget med tilbage til den store ulykke på Harboøre i 1893. På Bovbjerg Fyr kan man høre om den første fyrmester Chr. Heering i strid med ministeriet. Og på Strandingsmuseet kan man høre om forliset af to store engelske orlogsskibe en julenat i 1811.    

'Jernkysten – havets helte' er støttet af Kulturaftalen for Region Midtjylland og Lemvig Kommune.  Projektet består af hjemmesiden Jernkysten.dk, som indeholder en række professionelt producerede lydfortællinger, som både findes på dansk, engelsk og tysk.

Jernkysten – havets helte