Pilotens ur blev fundet sammen med andre personlige genstande. Det er ødelagt, og viserne mangler. Det er tilsyneladende gået i stå på nedstyrtningstidspunktet. Ud fra resterne af viserne var tidspunktet formentlig omkring kl. 14. Museet er ikke i tvivl om, at det er pilotens ur, fordi hans initialer er indridset på bagsiden, HW – Hans Wunderlich. Foto: © Nordjyllands Historiske Museum

20 september 2017   |   Udstillinger

Udstilling om nedstyrtet fly fra 1944

I foråret fandt man vragrester fra et tysk militærfly, der styrtede ned i Nordjylland i 1944. Rester fra flyet, pilotens ejendele og hans historie kan nu ses på en særudstilling.

Aalborg Historiske Museum. I marts i år fandt den 14-årige skoledreng Daniel Kristiansen og hans far Klaus Kristiansen vraget af et tysk fly af typen Messerschmitt Bf på familiens mark i Birkelse i det nordlige Jylland. Daniel skulle skrive en opgave om Anden Verdenskrig, og hans far fortalte, at hans farfar havde berettet om et tysk fly, der styrtede ned på deres mark i 1944. Bevæbnet med metaldetektorer går far og søn ud på marken i håbet om at finde et lille stykke metal. Men de fandt meget mere. Nordjyllands Historiske Museum rykkede ud og sørgede for at indsamle såvel vragdele som pilotens ejendele. Der blev også fundet ligdele af den afdøde tyske pilot. Disse blev sendt til retsmedicinsk institut i Aarhus. Museet har efterfølgende renset de mange fund, og viser dem på en særudstilling.

Piloten var den kun 19-årige tyske korporal Hans Wunderlich. Han blev født i Neusorg i delstaten Bayern 22. juli 1925. Han var ugift og barnløs. De tyske myndigheder oplyser, at hans forældre er døde for en del år siden, og i 2006 døde hans eneste søster – ligeledes barnløs. Pilotens personlige ejendele – herunder hans tøj, ur, soldaterbog, pung, kam og kondomer, instrumenter fra cockpittet, dele af maskingeværer og stempler fra Daimler-Benz flymotoren er blandt de udstillede genstande.