Dragperformer Atlanta Longlegs/Jakob Stefan Jensen som forfatter og jernbanearbejder Johanne Buchholtz. Optaget i Johannes Buchholtz’ hus, der er en del af Struer Museum. Foto: Mads Hoppe

12 september 2018   |   Udstillinger

Urolige hjerte

Ny særudstilling med papmaché-figurer, togstewardessedrags, modeltogsulykker og en nykomponeret filmkabaret. Kirsten Astrup tegner et anderledes portræt af det danske velfærdssamfund anno 2018.

Museet for Samtidskunst åbner den 21. september en udstilling om velfærdssamfundet i forandring. Udstillingens omdrejningspunkt er det tragikomiske hovedværk Urolige hjerte - en filmkabaret med otte nye musikkompositioner af Kirsten Astrup, og en række satiriske tekster skrevet af Maria Bordorff. ”Værket handler om politisk kortsigtethed, stigende privatisering og en solidaritet, der efterhånden er gået fløjten. Det viser sig som en knagende metaltræthed i hele det offentlige karosseri”, fortæller Kirsten Astrup.

Værket bygger på interviews med tidligere jernbaneansatte og togstewardesser, der har delt deres bekymringer om effektiviseringens ødelæggende effekter og manglende respekt for faglighed – og fortalt anekdoter om, hvordan de i 1990'erne lavede deres egne revyer om arbejdsforhold, pølsesalg, kollegialt sammenhold og serveringsvogne, der stikker af gennem toget. I filmen følger vi blandt andet en gruppe togpassagerer, der undervejs på deres rejse bliver udsat for, hvad der formentlig er en afsporing. Vi møder også en gruppe ejendomsspekulanter på investeringstogt i en gammel DSB-bygning.

Udover hovedværket Urolige hjerte kan publikum opleve en jernbanemodel, der trodser modeltogets sædvanlige idyl med en dramatisk afsporing af et passagertog. Det er Roskilde Model Jernbane Forening, der har bistået Kirsten Astrup og har bygget et toguheld særligt til denne udstilling. Der er også mulighed for at dykke ned i Kirsten Astrups research-materiale og blive klogere på kunstnerens arbejdsproces. Blandt andet kan man se klip fra en original stewardesse-revy, fotografier og andre historiske objekter, der folder fortællingen bag værket ud.
21.9. - 21.12.