Foto:Nordjyllands Historiske Museum

5 december 2017   |   Nyheder

Vikingerne fejrer vintersolhverv på Fyrkat

Lørdag 9. december indtager mere end 80 vikinger Vikingegården ved Fyrkat, når der afholdes vintersolhvervsmarked. Der er arbejdende værksteder, boder og børneaktiviteter. Det hele afsluttes med et fakkeltog. Der er fri entré.

Vikingegården ved Fyrkat. For 22. år i træk mødes egnens vikinger for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider. 9. december indrettes husene på Vikingegården til markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer deres håndværk og sælger deres hjemmegjorte varer. De sælger ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede smykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og neg af havre. Børn kan skyde med bue og pil på engen, deltage i forskellige vikingelege på pladsen mellem husene og høre vikingefortællinger ved bålet i langhuset. Derudover er der mulighed for at prøve en trækketur på en islandsk hest. I langhuset kan børn og voksne stille sulten med et måltid varm vikingemad, når Hobro Produktionshøjskole sælger midvintersuppe med hjemmebagt brød.

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes med et fakkeltog i de sene eftermiddagstimer. Her vil vikingerne gå rundt om gården, og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionsrige vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage, selv om solhvervet ifølge kalenderen først falder 21. december. Og faktisk stammer selve ordet jul helt tilbage fra vikingetiden, selvom det altså ikke var Jesusbarnets fødsel, der blev fejret, men årets mørkeste og længste nat, som skulle gennemleves på trods af mørkets onde kræfter. Der var brug for en lysfest til at holde mørket stangen. Ifølge de islandske sagaer kaldtes denne fest for ”jólablót” eller ”jól”, og der blev festet i mange dage eller i det mindste til juleøllet var drukket op.

Tid og sted: Lørdag 9. december kl. 12-16, Vikingecenter Fyrkat, Hobro.