Havhingsten er med sine over 30 meter et imponerende skue, men Roskilde 6 bliver mere end syv meter længere, og vil kræve en besætning på 100 mand mod Havhingstens 60. Det bliver et enormt projekt, som både Vikingeskibsmuseets Venner og museet ser frem til. Foto: Vikingeskibsmuseet.

14 september 2018   |   Nyheder

Vikingeskibsmuseets Venner giver 250.000 til nyt skib

Vikingeskibsmuseets Venner donerer kvart million til at tage de første skridt mod at få opfyldt drømmen om at bygge verdens største vikingeskib - Roskilde 6-skibet.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde ønsker at genskabe verdens største vikingeskib – Roskilde 6-langskibet, der blev fundet og udgravet i Roskilde havn i 1996-97. Det imponerende skib er hele 37,4 meter langt – altså mere end 7 meter længere end 'Havhingsten'. Det kræver en økonomisk satsning, der rækker udover museets egen formåen. Foreningen 'Vikingeskibsmuseets Venner' har derfor valgt at give museets en gave på en kvart million kroner for at sætte gang i arbejdet med at bygge rekonstruktionen af Roskilde 6. Pengene er sammensparede kontingentkroner fra tre år, og formand for Venneforeningen, Ole Christiansen glæder sig over, at medlemmerne kan bidrage til at flytte Vikingeskibsmuseets forskning fremad: ”Jeg er meget, meget stolt over, at det kan lykkes os at samle penge sammen, så det her kan gå i gang, og jeg kan ikke finde bedre hjerteblod for en forening som os end at støtte det her.” De 250.000 kroner går til at udarbejde rekonstruktionstegninger, lave en formidlingsplan og det materiale, der skal bruges til at søge om de 30 millioner kroner selve byggeriet af langskibet er anslået at komme til at koste.

-Vikingeskibsmuseet Venner skaber med deres donation forudsætningen for, at vi overhovedet kan drømme om dette kæmpe projekt - og finde den nødvendige finansiering, fortæller Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen.

Om projekt Roskilde 6- langskibet 

Byggeriet af verdens længste vikingeskib vil koste over 30 millioner kroner og kræver fondsdonationer, men gaven fra museumsvennerne giver Vikingeskibsmuseet mulighed for at gøre forarbejdet og udarbejde det materiale, de skal bruge for at sætte gang i den proces.
Projektet 'Roskilde 6-langskibet' skal blive et forsknings- og formidlingsprojekt, der omfatter rekonstruktion og afprøvning af skibet i fuld skala samt publikation af arbejdet fra udgravning over dokumentation til rekonstruktion og afprøvning – samt en fortolkning af skibet i en kulturhistorisk kontekst. 
Formålet med at bygge langskibet i fuld størrelse understøtter Vikingeskibsmuseets håndværks- og rekonstruktionsmiljø, og styrker museets eksperimentalarkæologiske forskning, så ekspertisen fastholdes, og museets specialiserede håndværksmiljø næres gennem uddannelse af lærlinge og samarbejder med håndværksmiljøer fra både nationale og internationale institutioner.  Selve byggeriet skal foregå over en periode på 4-6 år.