Foto: Kaboompics.com

15 maj 2018   |   Nyheder   |  af Pernille Thomsen

Inspiration: 6 podcasts for den museums-interesserede

Lytter du til podcasts? Hvis ikke, så er det på tide! De seneste år er podcast-mediet blevet virkelig populært, og der findes podcasts om alt fra maritim historie til meditation på museet. Mange museer og museumsfaglige, især i udlandet, men også i Danmark, er hoppet med på bølgen, og der er et hav af lytte-værd radio derude for alle museums-interesserede.

På redaktionen har vi samlet 7 inspirerende og overraskende podcasts, der er produceret af eller handler om museer. Det er ikke de kultur- og historiepodcasts, som du finder på DR eller Politiken – for øvrigt kan mange af dem bestemt også anbefales – men lidt mindre produktioner, der udover at være et lyt værd også er forskellige eksempler på, hvad podcasten kan, og hvordan radiomediet kan bruges både af og om museer.

KunstWALK – historier om kunstværker i Nuuks byrum

Hvad?
Har du nogensinde været i Nuuk? Hvis ikke er denne podcast en oplagt mulighed for at opdage Nuuk og Grønland gennem kunsten. Nuuk er fyldt med kunstværker i byens rum, og i denne podcast kan du høre om kunstværker og udsmykninger i den grønlandske hovedstad, og der er både sagn, myter og politik indlejret i fortællingen.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi du er interesseret i kunst, Grønland og problemstillingen ”fra bygd til by” og Grønlands moderne historie. Podcasten er godt fortalt, og der er en god beskrivelse af turen rundt i byen, så lytteren kan se kunsten for sig. I princippet kunne man lave kunst-walks i alle byer med et par offentlige værker.

Sprog: Dansk
Udkom: Ikke nævnt
Afsnit: 1
Indtalt af: Kimmernaq Kjeldsen, skrevet af Nuuk Kunstmuseum
Produceret af: Sialuk Produktion ved Siri Paulsen

Oplevelsesrejsen – Publikum i sprækken. Signa Köstler: Om forestillingen Ventestedet

Hvad?
Oplevelsesrejsen er en helt ny podcast, der med producentens egne ord er en nichepodcast om at designe oplevelser. Den er tiltænkt dem, der skal ud og berige kulturen med oplevelser og er produceret af Josefine Albris, der selv er en erfaren oplevelsesdesigner. I hvert afsnit tager Josefine Albris en snak med en oplevelsesdesigner, der tager udgangspunkt i en specifik oplevelse, som vedkommende står bag. I første afsnit fortæller performance-kunstner Signa Köstler om at sætte publikum i sprækken mellem det kendte og det ukendte, det virkelige og det uvirkelige.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi den er top-relevant for kultur- og historieformidlere. Det omtalte afsnit er på hele 65 minutter, men man smittes af interviewerens entusiasme for emnet, og der er gode, konkrete eksempler på hvilke knapper, Signa Köstler skruer på for at gøre publikum åbne og modtagelige over for oplevelser. Der er endnu kun udkommet 5 afsnit, men de kommende afsnit lyder lovende.

Sprog: Dansk
Udkom: 18. marts 2018
Afsnit: 5 (indtil nu)
Indtalt af: Josefine Albris
Produceret af: Josefine Albris

DISSEKTION – knopsvanen

Hvad?
Vidste du, at en knopsvane ikke har noget stemmebånd? At der findes noget, der hedder Ringmærknings-centralen, hvor du kan få alt at vide om en svane ud fra dens nummer? Dissektion er en podcastserie, der fortæller historien om velkendte danske dyr indefra. Der dissekeres gråhajer, marsvin og knopsvaner, samtidig med at konservatoren levende fortæller om dyrets indre, muskler, funktion og dødsårsag. I afsnittet om knopsvanen interviewes Pelle Andersen-Harild, Danmarks førende svane-ekspert, og han kan ud fra svanens nummer fortælle, at den dissekerede svane har efterladt en kæreste.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi den er et godt eksempel på, hvad lydmediet kan: Gennem simpel beskrivelse kan lytteren ”se” dyret for sig, næsten blive bevæget, når døden beskrives, og samtidig følge spændt med i efterforskningen af svanens liv og levned.

Sprog: Dansk
Udkom: 21. November 2017
Afsnit: 5
Indtalt af: Anne Taulov og Mikkel B. Andersson
Produceret af: Statens Naturhistoriske Museum

Museum in strange places – Sverrir Hermanssons Museum of Sundry Objects

Hvad?
At udstille helt almindelige ting fra helt almindelige mennesker for at fejre hverdagens brug. Det er tanken bag Museum og Sundry Objects på Island, som islandske Sverrir Hermansson brugte et helt liv på at skabe. Netop dette museum kan du møde i afsnittet om ”Museums of Sundry Objects” i podcastserien ”Museum in strange places”. Serien er produceret af amerikanske Hannah Hethmon, som bor på Island og i flere år har arbejdet med digitalt engagement for museer. Som en slags hyldest til Island og Islands museer har hun lavet en podcastserie, hvor hun besøger de islandske museer et efter et, undersøger, hvad de har at byde på, og hvordan de reflekterer og former Islands unikke og kulturelle identitet.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi det er en fornøjelse at høre museumsinspektør Sigga Rósa fortælle om Sverrir og den dedikation, han havde i arbejdet med at strukturere, dokumentere og arkivere hverdagsting, og hvordan en helt almindelig mand skabte et solidt museum, der den dag i dag tiltrækker gæster fra hele verden. Et lille tip er at google museet og ved selvsyn se den kunst, som Sverrir på sin egen måde har skabt ud af hverdagsting.

Sprog: Engelsk
Udkom: 27. marts 2018
Afsnit: 14 (indtil nu)
Indtalt af: Interviewene er lavet af Hannah Hethmon
Produceret af: Hannah Hethmon

Museum Archipelago – Museum-Metro Station Hybrids

Hvad?
Museum Archipelago er en radiokanal – på sin egen netbaserede måde. Selv beskriver kanalen sig som ”din audio-guide gennem museumslandskabet”, og formålet er at sætte museets værdier og dobbeltheder under lup. Der er mange spændende afsnit både om museer, men også om museums-problemstillinger. For eksempel et spændende afsnit om begrebet ”museum-metro-station-hybrider”. Arkæologer og metrobyggere deler ikke agenda, når det kommer til at grave store, dybe huller i antikke hovedstæder som Sofia og Athen. Derfor har man i begge byer lavet metro-stationer, hvor det er muligt for de rejsende at se ruinerne fra Antikken. Metro-stationen bliver pludselig et uformelt museum.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi det er 5 minutters god fremstilling af en udfordring, som vi kender fra Danmark, og en enkel løsning, der er afprøvet i andre byer med samme udfordring. Podcasten er ikke bare kort og interessant, men også et godt eksempel på hvad bare 5 minutters lyd kan formidle.

Sprog: Engelsk
Udkom: 5. Juni 2017
Afsnit: 38 (indtil nu)
Indtalt af: Ian Elsner
Produceret af: Museum Archipelago

Religionshistorier – Aben, dæmonen og den orange munk

Hvad?
Hvordan hænger en abe og en dæmon sammen med den bredt smilende, orange-klædte celebrity-munk? Det forklarer religionshistoriker Anders Kristensen i denne podcast om Dalai Lama, ikke bare som en religiøs rådgiver og autoritet, men også som en mytologisk instans og politisk magtfaktor. Afsnittet er ét af fem i podcast-serien Religionshistorier, der handler om – tro det eller ej – religion i historien. Afsnittet er ikke bare gode historier og anekdoter, men også en lyn-guide til den 400 år gamle og ret komplekse religion, der kunne gå hen at uddø med den Dalai Lama, som vi kender i dag.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi den er interessant – også selvom man ikke nødvendigvis skal være ekspert i religionshistorie. Den er godt komponeret og godt fortalt, og selvom Anders Kristensen er eneste stemme, leverer han sprogblomster nok til at gøre alle 23 minutter værd at lytte til.

Sprog: Dansk
Udkom: 5. Oktober 2017
Afsnit: 5
Indtalt af: Anders Kristensen
Produceret af: Ikke nævnt

Og så en bonus:

Aarhus i Ørerne – Frederiksbjerg 2

Hvad?
Bydel for bydel fortæller stadsarkivar Søren Bitsh Kristensen, hvordan Aarhus er blevet til den by, som byen er i dag. Der er fortællinger fra Sydhavnen, hvor der har været slagtet kreaturer i 120 år, om restaurant Kohalen og iværksætter-miljøet, som også er en del af området. Om Mejlgade, der i tidernes morgen var centrum for byens handelsliv, om Gestapos hus i gaden og om verdens eneste kvindemuseum. Der er fokus på arkitekturen, og det er ikke løgn, når seriens navn lover, at du får Aarhus i ørerne. I afsnittet om den nye del af Frederiksbjerg bliver lytteren ført gennem 25 års byplanlægning og arkitektur-historie, der skulle sikre Aarhus som en moderne handelsby.

Hvorfor?
Lyt til podcasten, fordi den er historiebog på lyd – med lyden af dagligdagens Aarhus i baggrunden. Det er naturligvis en podcast for lokalhistorie-interesserede i og omkring Aarhus, og den kræver et lille kendskab til Aarhus by – men det er også en podcast, der viser, at det er forholdsvist ligetil at lave en god, lokal podcast med få virkemidler og en interessant fortæller.

Sprog: Dansk
Udkom: 12. Februar 2018
Afsnit: 6
Indtalt af: Lene Grønborg
Produceret af: Lydland i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv