Selvforsyning var en væsentlig del af kollektivisternes idealsamfund, og derfor dyrkede de markerne omkring deres husmandssteder og små landbrug. Ofte brugte de helt gammeldags redskaber, men en traktor var en uundværlig del af livet i et landkollektiv. Fotokilde: Martin Schultz

5 april 2018   |   Udstillinger

Med langt hår, ølkasser og store drømme

Visionerne og armbevægelserne var store, da en flok langhårede unge mennesker med afghanerpelse i 1970’erne rykkede ind i gamle husmandssteder på Jyllands næse. Her ville de realisere drømmen om det store fællesskab på landet. Ny udstilling på Museet i Grenaa.

Museum Østjyllands nye særudstilling Det Flyvende Hjerte – Kollektiver på Djursland er en farverig udstilling lavet i tæt samarbejde med tidligere kollektivister fra egnen og udstillet på museet i Grenaa. Særudstillingen er en fascinerede historie om det levede hverdagsliv i nogle udvalgte kollektiver på Djursland, om produktion, bæredygtig levevis, børneliv og kulturmøder i 1970’erne og 80’erne. Helt i kollektivisternes ånd er udstillingen hovedsageligt bygget af genbrugsmaterialer. ”Med deres anderledes udseende, musiksmag og syn på verden satte de mange kollektivister deres præg på Djursland. De ønskede at skabe et andet samfund, der ikke var præget af tanken om forbrug, men hvor familien og ideen om selvforsyning var det bærende”, forklarer udstillingens tilrettelæggere Tina Bjerregaard og Lea G. Møller.

Et hjerte med vinger
Udstillingens titel Det Flyvende Hjerte stammer fra et symbol, som blev opfundet i kollektivet Granlunden. Symbolet (et hjerte med vinger) blev et vartegn, som kollektivisterne brugte, når de lavede musik, teater, demonstrationer, cirkus mv. Hjertet optræder også i kollektivernes fælles blad, Indkøbstidende.

Kollektivisternes arv på Djursland. Udstillingen fortæller bl.a. historien om et andet verdenssyn, om arbejdet med selvforsyning og bæredygtighed og om mødet mellem kollektivister og djurslændinge.
Der er et særligt fokus på historien om den arv, kollektivisterne efterlod sig, da kollektiverne opløstes, og de tidligere kollektivister flyttede i familier. Denne del af historien er iscenesat af en gruppe af de mange tidligere kollektivister, der endnu bor på Djursland.

”Faktisk har tidligere kollektivister bidraget i arbejdet med udstillingen hele vejen fra idé til udstillingsåbning. De har givet deres uundværlige og autentiske input til udstillingen, ” fortæller Tina Bjerregaard og Lea G. Møller.

21.4. - 28.10.