Randershandskerne er kendt af de fleste. Men hvem der har stået model til reklameplakaten fra slutningen af 1800-tallet, som stadig bruges i markedsføringen af handskerne, har hidtil været ukendt. Det viser sig nu, at den unge kvinde på plakaten var en kendt fransk kabaretsangerinde! Fotokilde: Randers Handskefabrik

11 december 2017   |   Publikationer

Årbog byder på nyt om Østjyllands historie

Lokalhistorien i Randers-området og på Djursland endevendes endnu engang i Museum Østjyllands årbog, der udkommer for syvende gang.

Museum Østjylland udgiver i disse dage sin årbog for 2017. Igennem 17 artikler fortæller museet nyt om historien fra bronzealderen til i dag. Bogen inviterer på en rejse rundt i den østjyske geografi på tværs af tidsperioder. Fra den gamle præstegård i Ebeltoft bygget i 1600-tallet, til udskibningen af general Ryes brigade fra Helgenæs under treårskrigen i 1849. Man kan læse om bronzealderens fester i området ved Grenaa og historien om middelalderborgene, der tidligere lå i hvert andet sogn både på Randersegnen og på Djursland. Historierne med fokus på Randers-egnen byder bl.a. på fortællingen om vikingetidens begravelser og forfatteren Amalie Skram, hvis venskab med en dansk kunstmaler trækker tråde til både Randers og Museum Østjylland.

Årbogen giver også et blik ind i Museum Østjyllands arbejde med udstillinger og konservering. Man kan læse om brugerinddragelse i arbejdet med at skabe de bedst tilgængelige nye basisudstillinger på museet i Grenaa. Et tiltag, som har ført til, at museet netop har modtaget Norddjurs Kommunes handicappris for ”vilje og evne til at gøre et museum i en gammel købmandsgård tilgængelig for alle”. I årbogen kan man kigge konservatorerne over skuldrene, når H.A. Brendekildes skumfødte Venus i form af en unik keramikkrukke får en ny fod i museets konserveringsværksted.

Museum Østjyllands årbog 2017

Red.: museumschef Jørgen Smidt-Jensen, forskellige forfattere.

Museum Østjylland