Foto: Horsens Museum

29 november 2017   |   Publikationer

Nyt Skalk på gaden om fund fra Allerødtiden

Tidsskriftet Skalk udkommer i dag med en række artikler om nyt fra fortiden. Man kan blandt andet læse om en arkæologisk undersøgelse syd for Horsens, der afdækker nye spor fra rensdyrjægere, der for ca. 13.000 år siden kortvarigt slog sig ned.

Et såkaldt dødishul ved Tyrsted syd for Horsens afslører nyt om vore allerældste forfædre. Arkæologer fra Horsens Museum gravede en iskold januar måned i 13- 14.000 år gamle lag fra den varme Allerødtid (11.800-10.800 f.Kr.). De beskriver, i det nye nummer af tidsskriftet Skalk, spor efter en flok jægere, der kortvarigt slog sig ned her. Bevaringsforholdene er ekstraordinært gode i Tyrsted mosen, og arkæologerne ved Horsens Museum Per Borup og Martin Krog Nielsen beretter om meget velbevarede birkestammer, der endog har gnavemærker efter en anden førstegangsindvandrer, bæveren. Måske var vore forfædre også på jagt efter gedderne, der levede i mosen. De første vi kender. Det er markant at finde disse levn – som et kighul direkte ind i en kortvarig varmeperiode i senistiden. Tidsskriftet indeholder også en præsentation af en rig skat bestående af smykker fra vikingetiden. Den blev fundet i Hornsherred lidt nord for Lejre og er nu blevet renset. En anden artikel beretter om en arkæolog ved Moesgaard Museum, der har studeret de over 1000 pile, der er bevaret fra yngre romersk jernalder. Og alle har styrefjer af den største fugl herhjemme: havørnen. Læs mere på www.skalk.dk.