Alphonse Mucha, Kunsten: Dans, 1898. © Mucha Trust 2018.

14 december 2017   |   Udstillinger

Art nouveau-mesteren Mucha på ARKEN

Den 3. februar åbner ARKEN en stor udstilling med en af art nouveau-kunstens største mestre – den tjekkiske kunstner Alphonse Mucha.

ARKEN. Alphonse Mucha dyrker naturen og skønheden i smukke ornamenterede plakater, der fortryller Paris omkring år 1900. Den vitalitet, som bruser ud af den genkendelige Le Style Mucha, bliver synonym med art nouveau'ens karakteristiske delikate streg, organiske former og visuelle kraft. Mucha og art nouveau markerer en række nybrud i forholdet mellem æstetik og forbrugskultur, der baner vejen for den totale æstetisering af hverdagslivet, som kulminerer i vores samtid.
 
ARKENs udstilling udfolder de mange forbindelser mellem natur og storby, forbrug og skønhed i Muchas kunstneriske virke gennem plakater, fotos, dekorationer, genstande og smykker. Udstillingen fortæller historien om Muchas tætte samarbejde med Sarah Bernhardt og hans epokegørende arbejde med plakatkunst og litografi i massetryk. Den belyser Muchas arbejde med kropsprog, gestik og iscenesættelse af kvindekroppen – og hvordan dette bliver del af et nybrydende reklamesprog. Udstillingen tager også et spring frem til 1960'ernes hippieoprør, der finder inspiration i den utopiske impuls og spirituelle kraft i Muchas bevidsthedsudvidende univers til udsmykninger af psykedeliske rockplakater og albumcovers.

Alphonse Mucha får sit gennembrud i 1895, da han får opgaven at designe en teaterplakat for den feterede pariserskuespillerinde Sarah Bernhardt i rollen som Gismonda. Den er trykt i en exceptionel stor skala og definerer en ny grafisk stil. Nytårsmorgen 1895, hvor Gismonda-plakaten hænger på alle plakatsøjler overalt i storbyen, vågner pariserne op til et nyt storbybillede. Efterfølgende strømmer kommissionerne ind, og Mucha designer og dekorerer bøger, magasiner, objekter, smykker og butikker – alt der knytter sig til det nye forbrugsliv. Kendetegnet for Mucha er den henførte, kurvede kvinde omgivet af svungne botaniske motiver, der hvirvler sammen med kvindens bølgende hår i en spirituel harmoni. Muchas særegne, sanselige stil vinder international popularitet som Le Style Mucha. Muchas kunstfilosofi bygger videre på teosofiens tanker, men tildeler kunsten, naturen og skønheden et særligt visdomspotentiale. Ved at æstetisere hverdagslivet ønsker Mucha at oplyse og hele det moderne storbymenneske.

3.2.18- 3.6.18