Wolfgang Tillmans, 2013

31 juli 2018   |   Udstillinger

Kunsten i Aalborg køber værk, der ikke eksisterer som et fysisk objekt

Kunstmuseet Kunsten i Aalborg har fået et værk, som ikke findes som et fysisk objekt. Det er i stedet en såkaldt "konstrueret situation" af den tyske kunstner Tino Sehgal, hvis værker har berørt publikum i hele verden.

Normalt er kunstværker mere eller mindre fysiske objekter, som iagttages af et publikum. For Tino Sehgal er det anderledes. Hvis der ikke er mennesker, er der intet kunstværk. Der er ingen nedskrevne regler for, hvordan værket skal opføres; kun mundtlige overleveringer. Tino Sehgal bygger i sine værker bro mellem dans, leg og kunst og har vundet stor international anerkendelse for dette arbejde.

Værket, som Kunsten har købt, hedder This Succes or This Failure (2007) og er samtidig hovedværket på den kommende udstilling. Her vil kunsten som liveart – eller konstruerede situationer – involvere udstillingsgæsterne og lokale børn til at mødes og lege i museets Store Sal.

"Vi er stolte over, at den kunstner, der sætter dagsordenen for nutidens live art har valgt at udstille på Kunsten. Med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet får vi desuden et markant værk, som publikum uanset baggrund bliver berørt af. Det betyder, at vi er et af få museer i verden, der har et af hans værker i samlingen. Tino Sehgal involverer i den grad sit publikum, og vi er glade for, at vi nu kan købe et værk, som understøtter den folkelige profil, som Kunsten stræber efter," siger museumsdirektør Gitte Ørskou.

Tino Sehgal har værker på nogle af verdens mest anerkendte museer, og han er glad for, at netop Kunsten nu får et værk af ham i sin kunstsamling. "Jeg er beæret over, at Kunsten har erhvervet et af mine værker, og at det vil blive vist i de ekstraordinært smukke omgivelser skabt af Alvar Aalto. I "This success/This failure" forsøger jeg at formidle en grundlæggende præmis for mit kunstneriske virke til børn: Hvad kan vi gøre med kun os selv og ikke har ting eller teknologi? Jeg ved, at Kunsten har en stærk relation til lokalsamfundet, og jeg ser frem til at drage nytte af deres formidable formidling og forhåbentlig også bidrage til den", siger Tino Sehgal.

Udstillingen på Kunsten vil bestå af i alt fire værker. Det centrale værk This Success or This Failure (2007) købes til Kunstens samling og realiseres i et tæt samarbejde med mere end 1000 lokale børn, som på skift skal opføre værket. Museets gæster bliver involveret i et legende univers, hvor børnene vurderer gæsternes oplevelse. Herudover vises tre værker, der i sammenhængen givet et dybere indblik i Tino Sehgals forholdsvis lille værkproduktion: The Kiss (2002), This is Propaganda (2002) samt This is New (2003). Værkerne involverer dansere, sangere samt museets værter.

På grund af udstillingens omfattende karakter vises udstillingen kun i kort tid fra den 10. oktober – 25. november 2018.