En række unge muslimske kvinder medvirker i udstillingen og projektet, hvor de blandt andet er filmet, mens de fortæller om deres liv med tørklædet. Fotokilde: Sice Juel Hansen

3 august 2018   |   Udstillinger

Tørklædefortællinger

Debatten for og imod tørklæder går livligt i medierne. Men hvad betyder tørklædet for muslimske kvinder? Det kan man finde ud af i en ny udstilling af Museum Østjylland.

Museum Østjylland viser i Randersugen udstillingen Mit Tørklæde – Mit Valg, som er en del af et større projekt. Udstillingen indeholder blandt andet en række videoer hvor kvinder fra Randers fortæller om at gå med tørklæde. Der er giner med tørklæder sat op af flygtninge og små portrætter, som elever på Randers Sprogcenter har lavet af sig selv.

Folkene bag udstillingen er historiker David Lebovitch Dahl og Sice Juel Hansen, som har en baggrund inden for kulturformidling og underviser på en sprogskole for flygtninge og indvandrere.

Hvis man undgår at snakke om det, man ikke kender, kan det blive til noget, man er utryg ved. Derfor er dialog så super vigtig, og det har været vores afsæt for at lave denne udstilling – at se hinanden i øjnene og mødes med nysgerrighed, ” forklarer Sice Juel Hansen.

Udstillingen er en forsmag på et større projekt, der folder sig ud på Museum Østjylland i foråret 2019. Projektet undersøger de vilkår og værdier, der har betydning for at unge kvinder går med tørklæde i dag. Det handler blandt andet om identitet, mode, ligestilling og politik.

”Vi er i gang med at lave nogle spændende uddannelsesforløb om integration og ligestilling. Forløbene er målrettet historie- og samfundsundervisningen på ungdomsuddannelserne og undervisningen i dansk kultur og sprog på sprogskolerne. Vi håber meget, at udstillingen og forløbene bliver godt modtaget i Randers, og at de vil styrke fællesskabet på tværs af folk og institutioner i byen, ” fortæller David Lebovitch Dahl.

Forløbene bliver tilbud, som alle ungdomsuddannelser og sprogskoler i Randersområdet kan deltage i. Projektet er støttet af Region Midtjylland, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Spar Nord Fonden og Politiken-Fonden.

Der er gratis adgang til udstillingen, som holder til på Kulturhuset i Randers.

15.8 – 26.8.