#museum #SoMe
Både brugernes digitale vaner og museernes egne eksperimenter med formidling på sociale medier har gennem det seneste årti været med til at rykke ved museumsbegrebet og museumsoplevelsen. Ikke bare på grund af hvad medierne kan i sig selv, men også fordi de bliver koblet sammen med eksisterende bevægelser og interesser i museumsfeltet.
Søg og du skal finde – SoMe som indsamlingsværktøj
Hvis din genstandssamling ikke lige rummer det, du står og mangler til din udstilling, kan du altid prøve Facebook. Den Gamle By har gode erfaringer med at efterlyse viden og genstande på sociale medier. Det er blandt andet lykkedes at indsamle både kogebøger, legetøj og uåbnede vinflasker fra besættelsestiden.
Museumsformidling på Instagram
Alle kan oprette en Instagram-profil og vise billeder af flotte milkshakes, smarte sko eller deres gamle bedstemor. Men museerne har noget, som ingen andre har. Nemlig adgang til både sjældent og særdeles ’grammable’ indhold.
Digitalt udbrændt
"Jeg var ikke altid god nok til at (ned-)prioritere, mit eget personlige ambitionsniveau var for stort, og sidst, men måske mest afgørende, opdagede jeg lynhurtigt, at det egentligt var sjovere at være Skagens Kunstmuseer på sociale medier, end det var at være Jakob." En personlig beretning om at være museum på de sociale medier.
Arkæologisk Ugerevy – et digitalt øjebliksbillede fra felten
VejleMuseernes arkæologer formidler hver uge viden om aktuelle udgravninger, fund og forskning i konceptet 'Arkæologernes Ugerevy', der har bidt sig fast på de sociale medier. Det vil aldrig kunne erstatte den nærværende oplevelse, det er at komme helt tæt på genstandene og fortællinger om dem på museet, skriver Katrine Balsgaard Juul og Mads Laier. Men det er et godt supplement, der formår at invitere flere mennesker indenfor i en verden, der fortsat kan føles lukket for en del danskere.
Ulve og funny cats
Museerne har muligheden for at sætte en dagsorden på de sociale medier – men de er alt for flinke. Det skriver Morten DD, museumsinspektør på Naturhistorisk Museum Aarhus, i denne kommentar fra Danske Museers særnummer om SoMe. Han mener, at museernes rolle på sociale medier er i bedste fald marginal, i værste fald totalt ligegyldig.
Dagligt nyt fra fronten – i 1. Verdenskrig
”Åh, nej! Ikke også Kresten,” kommenterede en af følgerne på Museum Sønderjyllands Facebook-side med daglige opdateringer fra 1. Verdenskrig. Beretninger om dagligliv og faldne soldater fra datidens breve, aviser og dagbøger skaber indlevelse og historisk interesse blandt sidens 6.500 følgere.
10 tips til det selskabelige museum
Hverdagen er travl, opgaverne er legio, og den nye udstilling åbner i morgen. Hvordan skal man dog få museet til at stråle på de sociale medier? Jonas Heide Smith, der er leder af Digital på Statens Museum for Kunst, deler ud af sine praktiske erfaringer.